lauantai 15. tammikuuta 2011

Blogin esipuhe

UUTEEN 2000-luvun toimintakulttuuriin kuuluu, että minun kasa on myös sinun kasa. Ja päinvastoin.  Kokoan tähän blogiin sellaisia työtapaideoita, jotka ovat kolahtaneet minuun hyvin suunnitelluissa koulutustilaisuuksissa ja/tai joista minulla on itselläni hyviä kokemuksia kouluttajana. Tavoite on saada kokoon sata älykästä työtapaa ja kuvata ne niin, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa.

ÄLYKKÄITÄ? Tarkoitan älykkäällä työtavalla sellaisia menetelmiä, jotka innostavat vaativaan kuunteleluun, dialogiin  ja toisilta oppimiseen. Usein ne ovat toiminnallisia.  Työtavat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä. Ensimmäisiksi olen poiminut sellaisia, joita olen ajatellut käytettäväksi juuri kalenterissa olevissa tilaisuuksissa, mm. opetussuunnitelman päivitystyössä ja johtamiskoulutuksessa. Naputtelen kuvauksia pikku hiljaa.

Useitä työtapoja voi käyttää koulutuksessa moneen eri tarkoitukseen. Ne luokitellaan  tunnisteiden avulla:  tutustumiseen, informaation haltuunottoon, osaamiseen näyttöön, reflektioon jne.

Kaikki palaute on tosi arvokasta-ja vinkit muista älykkäistä työtavoista otetaan ilolla vastaan.

5 kommenttia:

 1. Tämä on aivan valtava aarreaitta!! Mitä lämpimimmät kiitokset. Tästä todella on iloa ihan tavalliselle opettajallekin!!

  VastaaPoista
 2. Hei, mitä tähän nyt voi sanoa. Mykistävää ja rikastavaa! Syvästi vaikuttuneena kiitän hienosta työstä. Jotta voisin oman korteni kekoon kantaa, niin tuohon työrauha kuvioon voisi liittää myös yhden käyttämäni keinon, joka on koulullamme pilotoitu Työrauha kaikille malli (http://www.nmi.fi/julkaisut/ilmaiset-materiaalit/tyorauha-kaikille-opas-ohjaajalle/view). Tosin toi vaikuttavan opettajan malli, jonka esittelit oli kyllä tosi vakuuttava.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  yksi toimiva didaktinen työkalu on ollut Thomas Gordonin Toimiva Koulu (http://www.nuortenkeskus.fi/fi/valineita/koulutus/kaikki+kurssit+ja+koulutukset/toimiva+koulu+-kurssi/). Tärkeä työkalu itselleni on myös ALIS –malli (http://www.peda.net/veraja/kyyjarvi/kodin_ja_koulun_yhteistyo/alis).
  Ystävällisin terveisin Ville

  VastaaPoista