lauantai 15. tammikuuta 2011

71: OLO eli PBL

Problem Based Learning (PBL) on  koulutusstrategia, jota on käytetty erityisesti ammatillisilla  aloilla. Se kehitettiin 1970-luvulla McMaster Universityn lääketieteellisessä tiedekunnassa Kanadassa. 30 vuodessa metodi on levinnyt eri puolille maailmaa.

PBL on  ongelmanratkaisuun perustuva opetusmenetelmä, mutta myös tapa järjestää opiskelua ja jäsentää opetussuunnitelmaa siten, että käytännön ongelmia käytetään toiminnan virikkeinä ja keskipisteinä.

PBL:ssä pidetään tärkeänä oppimaan oppimista, tärkeimpien ongelmien tunnistamista ja niiden ratkaisemista. Opetus rakentuu autenttisille ongelmille, joita pidetään ammatinharjoittamisen avainkysymyksinä. Esimerkiksi lääkäreiden koulutus voidaan rakentaa mahdollisimman todentuntuisten ja tärkeiden potilastapausten ympärille.

Opiskeluun sisältyy tosielämää jäljitteleviä kokemuksia, joita pohditaan ja tutkitaan yksin ja ryhmissä. Opettaja täydentää tietoaukkoja erityisillä lähdetietotunneilla. Lopuksi oppimista arvioidaan tutorarvioinnin lisäksi itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Ongelmalähtöinen oppiminen perustuu ohjauksen käsitteelle: opettaja toimii oppaana niissä toimissa, joiden avulla oppilas opettaa itse itseään.

Esim. rehtorikoulutus voitaisiin organisoida esim.10 ongelman ympärille. Näitä ongelmia ratkottaisiin eri menetelmin usea näkökulma mielessä pitäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti